An_schrijfstra » Specials » Bestpractice

Leuk en makkelijk muziek maken met BestPractice

Leuk en makkelijk muziek maken met BestPractice Zing je graag? Of speel je een muziekinstrument? Dankzij het softwareprogramma BestPractice 1.03 krijg je veel meer mogelijkheden om snel en effectief muziekstukken in te studeren. Je kunt lekker meezingen (ook karaoke) of op je instrument meespelen met je favoriete muziek op de door jouw gewenste toonhoogte en met een voor jouw comfortabele snelheid. Dit open source programma is flexibel en simpel in het gebruik. Zing je graag? Of speel je een muziekinstrument? Dankzij het softwareprogramma BestPractice 1.03 krijg je veel meer mogelijkheden om snel en effectief muziekstukken in te studeren. Je kunt lekker meezingen (ook karaoke) of op je instrument meespelen met je favoriete muziek op de door jouw gewenste toonhoogte en met een voor jouw comfortabele snelheid . Dit open source programma is flexibel en simpel in het gebruik.

Voor wie is het software BestPractice een handige oplossing?

Logo van BestPractice 1.03 / Bron: Logo BestPracticeLogo van BestPractice 1.03 / Bron: Logo BestPractice
Het computerprogramma BestPractice1.03 wordt zowel door beginnende als vergevorderde muziekamateurs gebruikt. Dat heeft te maken met de verrassende veelzijdigheid van deze open source software.

Als je moeite hebt met snelle en ingewikkelde ritmes

Heb je moeite met het lezen van noten of ingewikkelde ritmes? Als je bladmuziek hebt waarvan je ook een uitvoering op cd op mp3 bezit, kan BestPractice je goede diensten bewijzen. Met dit programma kun je lekker in je eigen tempo met de muziek meespelen. Dit kan, door dat het mogelijk is de afspeelsnelheid van de muziek lager te zetten zonder dat de toonhoogte ongewenst mee verandert.

Ook kun je een lastige passage van de muziek isoleren en die in een voor jouw geschikt tempo net zolang meespelen totdat je dat gedeelte goed beheerst.

Als je het transponeren liever aan een programma overlaat

Speel je een transponerend instrument, maar is je bladmuziek en cd voor een C-instrument? Of is de ligging van de muziek op cd of mp3 minder geschikt voor jouw muziekinstrument? Met BestPractice kun je de muziek met een of meer drukken op de transponeerknop eenvoudig op de door jou gewenste ligging zetten.

Het scherm van BestPractice / Bron: Screenshot BestPracticeHet scherm van BestPractice / Bron: Screenshot BestPractice
Als je bijvoorbeeld sopraansaxofoon of tenorsaxofoon speelt, weet je dat er veel meer speelboeken zijn met bijbehorende cd voor altsaxofoon dan voor je eigen muziekinstrument.

Toch kun je dankzij BestPractice ook gemakkelijk met die begeleidingscd's meespelen. Je hoeft dan niet zelf noot voor noot te transponeren, maar speelt de noten eenvoudigweg precies zoals die in je bladmuziek staan. Met dit programma pas je namelijk op eenvoudige manier de toonhoogte van de muziek aan die van je muziekinstrument aan.

Je kunt dit programma bijvoorbeeld ook gebruiken als je als Bes-instrument (zoals sopraansaxofoon, tenorsaxofoon, bugel of trompet) wilt meespelen met muziek die bedoeld is voor een C-instrument zoals blokfluit of dwarsfluit. Of als je als Es-instrument (bijvoorbeeld een altsaxofoon) met muziek voor een C-instrument wilt meespelen.

Als je graag zingt, maar de begeleiding graag wat hoger of lager wilt laten klinken

BestPractice biedt een eenvoudige karaoke-optie, maar voor zangers de mooiste functie is die van de transponeerknop.
Dankzij die handige functie kun je al je favoriete songs op cd of mp3 lekker met de muziek meezingen. Je kiest dan voor een hoogte die goed past bij jouw stembereik.

Ben je een alt, dan kun je na het omlaag transponeren van de muziek uitstekend met een sopraansolo meezingen. Ben je een tenor, dan kun je na het omhoog transponeren van de baritonsolo meezingen in een ligging die bij jou past.

Bovendien kun je met BestPractice de aangepaste muziek op cd branden of in een mp3-bestand converteren. Voortaan is er voor jou geen tune meer te snel, te laag of te hoog.

Gerelateerde muziekspecial

Je kunt het jezelf op verschillende manieren aanzienlijk gemakkelijker maken bij het zelf muziek maken. Denk bijvoorbeeld aan het leren spelen van snelle loopjes of het leren vinden van je weg binnen een HaFaBra-orkest. Of aan nog veel meer.
Zelfstandig bladmuziek instuderen met BestPractice

Zelfstandig bladmuziek instuderen met BestPractice

Je wilt een muziekstuk instuderen maar noten lezen, is niet je grootste hobby. Ingewikkelde ritmes en zeer lage of zeer hoge noten in de muziek vormen soms echte uitdagingen. Je bent er niet altijd ze…
Sopraansaxofoon en meespeelcd's voor altsaxofoon

Sopraansaxofoon en meespeelcd's voor altsaxofoon

Speel je sopraansaxofoon of tenorsaxofoon en wil je muziek spelen uit een boek met cd voor altsaxofoon? Hoe pak je dat snel en makkelijk aan met behulp van het softwareprogramma BestPractice? Je hoeft…
Gemakkelijk noten leren lezen

Gemakkelijk noten leren lezen

Wil je een muziekinstrument bespelen, maar zie je op tegen het noten leren lezen? Doet het notenschrift je duizelen van de noten die al of niet open zijn of voorzien van vlaggetjes? Toch is het lezen…
Meezingen met een lied op cd of mp3 binnen jouw stembereik

Meezingen met een lied op cd of mp3 binnen jouw stembereik

Heb je een geweldig leuke song op cd of mp3 maar kun je niet lekker met de muziek meezingen omdat de zanger of zangeres wat te hoog of juist te laag zingt? Met behulp van de (open source) software Bes…
Muziek oefenen of meespelen met een dj-cd-speler

Muziek oefenen of meespelen met een dj-cd-speler

Wat als je op je muziekinstrument wilt meespelen met cd of mp3, maar het tempo ligt te hoog? Of als je worstelt met een razend lastige passage in een overigens eenvoudig speelbaar muziekstuk? Of als d…
Gepubliceerd door An_schrijfstra op 29-01-2012, laatst gewijzigd op 03-08-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Screenshot BestPractice
  • BestPractice: An open-source audio time-stretching tool for Windows; http://bestpractice.sourceforge.net/